AS114 – Diploma Mikrobiologi : Internship

Assalamualaikum and hello!

Dah lama rasanya tak taip post yang panjang sebab memang tengah busy sekarang. Tinggal beberapa bulan untuk officially habis degree insyaAllah. So excited! So hari ni nak share sikit pengalaman praktikal masa time diploma dulu since ada adik-adik yg tanya. Meh ahkak nak bagitau ni.

Time aku praktikal tu kalau tak silap dalam 2013 macam tu la. I’m not sure kalau student AS114 yang sekarang ni still ada praktikal ke or ada perubahan ke so janganlah tanya akak ye sebab akak memang tak tau apa dah jadi kt sistem UiTM kt Kuala Pilah tu. Hahaha.

For the internship, Hospital Sg Buloh is the only place yang accept aku punya resume and calls untuk praktikal so aku malas dah nak mintak kt tempat lain. Haha. As we know, during my time,  it is compulsory for every student utk pergi industrial training in final semester. Majoriti science students memang akan pergi praktikal. Contohnya under my faculty ; Faculty of Applied Science banyak course yg mewajibkan student utk pergi praktikal such as Diploma in Textile and Food Technology.

Cakap pasal tempat praktikal actually banyak tempat yg boleh kita mohon macam hospital, kilang2 industri or any companies yg memang ambik student praktikal. Classmates aku ramai yg mintak kt hospital as kitorang more to lab practical so selalunya akan diterimalah. Ada jugak yg mintak kt Sime Darby, kilang Gardenia, Jabatan Kimia, MPOB, makmal veterinar.

23022011070

Actually aku tinggal kt Perak tapi saja mengada nak mintak area Selangor. Nak menimba pengalaman di negeri orang kateko. Hahaha. Lagipun best what. Boleh belajar macam-macam kt tempat orang. Boleh explore dan berdikari sikit. Nanti time nak kerja, at least pengalaman tu dah ada. Jangan asyik nak dekat dengan rumah je. Merantau sikit sekali-sekala. Barulah best!

11775843

hosp3sgbuluh

hospitalsungaibuloh

Honestly, aku agak terkejut beruk bila first touchdown kt hospital ni. Tak pernah seumur hidup aku tengok hospital yg ada escalator. Hahaha. Jakun. Kt sini aku praktikal kt Pathology Department kt ground level. Kepada yg tak tahu praktikal berapa lama? 3 bulan weh. 3 bulan nak jakun dengan escalator dan aku hanya berdua dengan member intern sesama kt sini so better berpakatlah dengan kawan nak mintak tempat praktikal sama. Kalau ada member syok sikit.

FIRST & SECOND DAY

First and second day kitorang duduk kt Integration Lab. Ada kaunter utk doctors or any staff hantar sample. Tugas kitorang ialah acknowledge sample and lekat2 barcode kt sample so nanti senang nk manage utk hantar kt lab yg sepatutnya.

2013-11-1816-30-00

1 MONTH

Then, masuk lab Mikrobiologi. Sebulan posting kt dalam lab ni sebab kitorang major pun in microbiology so rotate setiap seksyen 1 minggu which is

1) Sample processing
2) Identification
3) Plate reading
4) Drugs sensitivity
5) Blood

The most favourite section of course lah sample processing ataupun kt sana panggil culture section. Reason? Sebab at this section lah more to practical which is the streaking method and all. Memang paling favourite! Tambah pulak main job kitorang kt sana buat Gram Stain je kejenya. Dah lali sangat dah sebab almost everyday duk buat benda alah tu je. Haha. Kitorang tak kisah pun sebab kalau duduk saja boring lah pulak.

tttt

Nahhh aku siap edit lagi pic ni nak tunjuk betapa aku belajar sesuatu sangat dalam lab mikrob tu. Hahahaha. Sesuatu lah sangat. First thing yg buat aku impress giler is tempat bakar loop tu. Seriously macam batak plus jakun plus peghak. Almaklumlah kt UiTM dulu mana ada benda alah ni. Nak bakar loop kemain berebut bunsen burner. Belum lagi cerita pasal fire starter rosak, gas bunsen burner habislah bagai. Guna benda ni barulah efficient gitu.

One more thing aku lupa nak bagitau, kt hospital ni punya bos kt Jabatan Patologi ni tak bagi student praktikal hands-on. Means tak bagi kitorang sentuh apa2 melainkan hanya observe sahaja. Since ada staff yg memahami dan ada jugak yg tak kurang malasnye bagi kitorang handle samples from A to Z. Alhamdulillah sangat sebab dapat staff yg understanding so kitorang dengan baik hatinya tolong sesape je yg mintak tolong even kerja yg takde kena mengena dgn mikrob pun still kitorang buat dgn senang hati. Bukannya apa. Dah kau larat nak duduk saje tercangak tak buat apa2. Memang taklah. Baik aku balik tidur je. Hahaha.

2013-11-2115-13-57
Kak Shida (one of the staff) sedang khusyuk culture samples.
2013-11-2112-44-46
Tempat discard bekas samples yang sudah digunakan.
2013-11-2112-44-34
Tempat letak Gram Stain samples dengan media plates yg belum guna.
2013-11-2116-38-52
Reagent untuk Gram Stain

2013-11-2112-29-21

Haaaa tudiaaaa. Orang lain selfie ambik gambar muka. Aku ambik gambar tangan ber-glove sambil buat Gram Stain kauuu. Inilah kerja tetap kitorang. Kt sini sistem Gram Stain dia 1 1 3 1. Apakah? Ini diaaaa. Jangan cakap korang tak belajar pasal ni ye. Benda basic kot as microbiology student. Haha.

1) Crystal Violet       1 minit
2) Lugol’s Iodine      1 minit
3) Acetone Iodine    3 saat
4) Safranin              1 minit

 
Selalunya guna alcohol as decolourizer tapi kt sini guna Acetone Iodine but konsep dia sama je as decolourizer jugak. Untuk masa staining tu ada timer dia. Ala2 jam loceng lah jugak. Haha. So masa staining tu alert la sikit kan. Takdelah overstain ke apa. Karang salah buat tak pasal je kena marah.

2013-11-2112-44-01

Then, lepas staining tu bolehlah observe under mikroskop. Letak setitik immersion oil then observe lah. Selalunya tengok ada pus cell, epithelial ell and bakteria apa. Information record dalam sistem dalam PC macam dalam pic ni Kak Shida tengah buat.

2013-11-2715-14-05
Identification section as in Biochemical tests etc.
2013-12-0212-21-41
QC section

Masa kt sana boleh dikatakan antara tempat yg paling relax giler is media preparation. Orang cakap patutnya tempat masak media lah yg paling busy sebab nk kena buat agar plate sampai beribu-riban tapi time kitorang tu pulak dapat dengan sorang akak ni yg jugak pregnant and hanya masak something ikut mood dia. Dah kalau pregnant tu mood dia memang nk rilek goyang kaki jela kan.

Kalau masak pun semua mesin yg buat. Daripada awal bubuh bahan2 semua sampailah ke isi dalam plate dengan label plate. Semuanya mesin yg buatkan. So jangan salahkan aku kalau goyang kaki serta tangan dalam bilik media.

2014-01-2709-00-15

Haaa gambar kt atas ni namanya stirrer. Function dia utk mixing media powder yg dah dicampur dalam air. Kiranya macam kalau bancuh air milo kita kacau sampai larut pakai sudu kan? Haa kalau media ni dia maju sikit. Takdenye nak pakai sudu bagai. Ni kita letak magnetic stirring bar dalam botol yg dah ada air dgn serbuk media yg kita nk bancuh tu.

24017-magnetic-stirrer-bar-1
Bukan pil perancang tapi ini magnetic stirring bar

Pastu letak je atas hotplate tu. Disebabkan ada magnet dalam hotplate dgn stirring bar tu so dia akan mix automatically macam dalam pic kt bawah ni ha.

cb3022

First time tengok benda alah ni memang agak jakun jugaklah. Haha. Terus terfikir kalau nk buat milo guna benda ni. Hahaha. Kt dalam bilik media ni ada 2 jenis mesin. Mesin yg boleh buat media dalam 200-300 lebih agar plate dengan mesin yg boleh buat 1000 lebih agar plate. First day masuk akak tu explain macam mana nak masak guna mesin yg kecik tu.

ggbb

Mesin ni pun sama buat aku jakun jugak. Sebab memang mesin tu je yg buat. Kita just masukkan agar powder dgn air je. Pastu boleh blah nak pegi tido ke makan ke main Subway Surfer ke. Lagipun dia dah siap autoclave kan lagi. Kalau macam dalam lab kt U semuanya kena buat manual. Masak guna oven then nak kena autoclave sendiri. Nak pour pun manual. Jenuh weh. Kalau ada mesin ni time fyp memang goyang kaki lah wey.

2014-01-2009-41-37
Nak masak Sorbitol MacConkey agar untuk E.coli 0157:H7 isolation dalam stool sample

Masa ni tengok akak tu masak dah rasa macam Chef Wan. Periuk dia pun boleh tahan gak. Dah boleh dah nk masak sup gearbox dalam ni. Hahaha. Cuma masa masak tu make sure temperature dengan pH dia no problem.

yyyy

2014-01-2010-04-54

Itulah serba sikit cerita dalam bilik media. Bnyak lagi kerja yg aku buat tapi takde gambar pulak. Hahaha. Pastu nk cerita pasal dalam lab Mycology pulak. For the first time aku tengok pipette ni. Lagi sekali aku terjatuh dalam gaung kejakuna. Hahaha.

uuuuuuuu

2013-12-2316-12-48

TEMPAT PENGINAPAN

Okehh sekarang aku nk cerita pasal UiTM Sg Buloh. Kt sini Faculty of Medicine. Memang bebudak medic jelah yg ada. Kampus besar gila bak hang tapi kolej ada 2 je then yg hebatnya kolej ada 9 level and ada lif. Best tak bestnya jadi budak medic UiTM kt sini. Almaklumlah kampus baru. Aku dgn lagi 4 orang classmates sewa hostel kt sinilah sepanjang praktikal ni. Lepas tolak tambah nego2 sikit, dapatlah RM260 sorang sebulan tolak weekends dengan public holiday.

Agak bersyukur jugaklah sebab waktu ni banyak cuti umum so kurenglah sikit sewa tu kan. Tolak cuti Krismas, New Year, Thaipusam, Maulidur Rasul. Mana taknya. Kira sewa RM13 utk 1 hari. Tapi bila aku pergi survey rumah sewa kt area2 hospital tu harga pun lebih kurang jugak. Dalam RM250++ jugaklah. Rumah takdelah selesa mana. Baik aku duduk dalam hostel UiTM yg super duper cozy ni. Selamat plus selesa gila kot. Meh aku bagi tengok sikit acano rupa hostel dia. Ala2 apartment kateko.

2013-11-1715-04-48

2013-11-1715-05-03

2013-11-2314-42-00

2013-11-2314-41-34

Nampak kan betapa selesanya lahai duduk sini. Macam homestay pun ada. Macam hotel pun ada jugak. Berbaloilah dengan sewa banyak camtu. Lagipun standard lah belah2 Selangor ke KL ke sewa camtu. Biasalah waktu ni aku pun first time sewa2 rumah ni.

So conclusion dia, praktikal ni memang best. Aku rindu betul nak menyembang dengan member satu rumah, dengan staff kt hospital. Memang aku takkan lupa pengalaman praktikal selama 3 bulan ni.

Sweet memories. 18 November ’13 – 7 Februari ’14 ❤

Just one more thing nak ingatkan yang sepanjang praktikal ni kadang-kadang memang ada staff yang akan suruh kita buat kerja yang luar dari bidang kita. Macam aku dulu, kena susun fail kertas, shred paper dari pagi sampai petang, kikis ais dalam peti sejuk dan macam-macam lagi. Jangan mengamuk pulak. Kena faham yang semua staff busy dan takde masa nak buat kerja yg remeh-temeh sebab tu budak praktikal selalu dipanggil. Hahaha.

My own advice, pilihlah tempat praktikal yang sediakan elaun such as tempat-tempat industri macam Sime Darby. Lagi berbaloi kalau ada gaji. Then, tengok jugak tempat tinggal. Kalau boleh survey cukup-cukup dulu sampai puas hati. Ok itu jelah kot. Anything boleh email jelah ye.

Thanks for dropping by ❤

Advertisements

Graduation Day!

Assalamualaikum 🙂

As promise,  I will be posting about previous events that happened last year throughout the first semester of my degree. Its quite a lot yknow to write them altogether in one post so I decided to do it one by one.

If you catching up all my Instagram photos you will know all of them as I always updated them with my recent activities. Yeah, I know. Imma Instagram maniac. Hahaha. I just love to freeze those precious moments in pictures!

Talking about precious moment, on 29th November 2014, I was officially graduated in Diploma Microbiology. Yayyy! Finally, the time has come. 3 years going through the extreme journey of thicks and thins, sadness and happiness plus total mental breakdown with all the exams and assignments. Its not easy yknow to use the microscope on daily basis! Hahaha.

Check out my convocation photos! Forgive me for that exhausted and fake-smile faces. I was too tired to wait for the session to end (maybe because my name starts with an ‘A’ 😛 so I need to wait for another 1000+ students to settle)

image

image

image

image

image

image

Well, although it was a very tiring day but I must say that I am satisfied for what happened on that day. Finally, Z was able to meet my family especially my parents for the very first time!

I did not know how I got that strength to bring him to meet my family as I am too shy and secretive about my love life. Maybe the exhaustion helps me? Haha. Who knows? Alhamdulillah,  it went well unexpectedly. ❤

image

image

I am grateful for this. Alhamdulillah. Honestly, I never expect that I could survive for three years alone without my old friends joining me in this diploma journey. I finally get what I’ve been struggling for. Congrats to me !

UiTM di Hatiku ❤

Have a nice day 🙂

The Old Days

Assalamualaikum.

This is the first post for my Throwback category and I am kinda person who loves to look at the past. Either it was the worst or great, it really doesn’t matter. For me, the memories will be remain forever, also in a way teach me tonnes of lessons for my future ahead. After you’ve been through a journey, there would be the bad and good that you will not forget for the rest of your life — unless you get amnesia or Alzheimer 😛 How badly it was but still can make you smile when you recalled them. Am I right?

For me, high school is a place where you can assembles a lot of memories as much as you can and that is why I’m asking you to bring any kind of gadget to snap those precious moments. It would a very good idea if you can make an album only for that special pictures. To be more real, record a few videos. It would be super duper fun when you watch it after your school phase already come to the end.

I’ve finished my high school 4 years ago and it was awesome! Although at the beginning I was resist to go there (it’s a boarding school. Well, who would gonna go there after Standard 6?? LOL) , but I’m grateful because I’ve made a right decision. No remorse. At first, I’m crying because I don’t want to go. I’m staying in Perak while the school is in Kelantan. It is like 6 hours bus trip plus I never been there, also don’t have any relatives or friends there. It was like I’m going to another planet and get ready to be alienated there so that’s why I’m so distress when my parents pushed me to go no matter what.

Well it is true when people said that every cloud have a silver lining. It was like a miracle when my one and only childhood buddy also been offered at the same school and suddenly, I want to go. Lil bit surprising, right? BUT yeah that’s it. And that’s how I started my 5 years of life struggling to be an independent girl with full of courage to settle all things just by myself, also meet a bunch of crazy friends. Until now, we still contact each other especially in the Whatsapp group although we already been in separated ways. I just miss them so much. In 5 years, we have been through a lot of things and doing crazy stuffs.

 

Image

This is a picture when me and one of my besties sneaked out from the hostels at 2.00 AM and break-in into the library just to watch our favourite team, Spain played in the final of World Cup 2010 against Netherlands. It was totally not a disappointment night as they won that game, also it was scored by our favourite player, Fernando Torres. Such a great moment :’)

Image

Back in 2009, we decided to snap this on the top of main water tank or cistern I think. From here, we can get a really nice view of our school as you can see in this picture. It is quite dangerous and scary as it has been a rumor that says the tank is haunted. Hostels huh? Creepy ghost stories everywhere but I’m so glad that we manage to have this priceless picture.

 Image

This is a picture when we were having a boat trip around the island where on of my Kelantanese friend stays. It was such an unforgettable memory and me myself just cannot believe that we would be able to get on this ride. Having a good Kelantan’s meal ; homemade Nasi Kerabu with Budu and Laksam were very delightful and already just made on the top list of my most-preffered food in Kelantan. Wonderful! 🙂

ImageImage

Our final year’s annual dinner in 2010. Such a great night where most of us being so lucky in the raffle including me! I remembered when they been so excited to put makeup on me. Its just because I feel uncomfortable wearing it but they managed to do it on that night. Wearing lovely and charming clothes together, I’m really gonna cry seeing these pictures :’)

Image

We’ve been through this 5 years of journey in the buses. Its the only transport we used to go back home also to the school. A lots of memories inside them. We already get used to it. I remembered that one time around 2007, we had to change our bus like 4 times because of our bus that we supposed to take was broke on the way to fetch us. Don’t forget when my luggage fall down from the bus in 2008. A complete disaster for me on that time but surely, it has something behind that tragedy. 🙂

Those are half of my pictures collection of my buddies. I’m so grateful that I meet them in this life. We shared almost everything during our 5 years of friendship and I’m glad its still on. I cannot even imagine where I would be today were it not for these handful of friends who have given me a heart full of joy. Let’s face it, friends make life a lot more fun. I’m looking forward for our first reunion soon. Short vacay pleaseeeee. Missing you guys damn much ! ❤

Toodles.